Već sedmu godinu za redom, Centar za obrazovne inicijative Step by Step organizuje Regionalnu konferenciju edukatora/ica, na kojoj će se okupiti preko 250 učesnika/ca iz šest zemalja Regiona, kako bi zajednički učili i promovisali najbolju nastavnu praksu.

Na ovogodišnjoj Konferenciji, koja će se održati od 18. do 21.08.2015. godine u Etno selu “Stanišići” kod Bijeljine, učesnike/ce očekuje mnoštvo praktičnih radionica, mini škole, te nove ideje o tome kako razvijati kreativnost i kritičko mišljenje kod djece koristeći moćno sredstvo – jezik. Pored toga, učesnici/ce će stvarati svoja umjetnička djela, glumiti, pisati, izvještavati i družiti se sa piscima, novinarima, glumcima, ali i najboljim praktičarima iz cijelog regiona.
Jer – u riječima jeste moć.

Ovogodišnja Konferencija ne bi bila moguća bez podrške USAID-a i FOD BiH, partnerske organizacije proMENTE, kroz projekat Obrazovanje za pravično društvo, kao i članica ISSA-e iz Regiona.
TEMA KONFERENCIJE:

U RIJEČIMA JE MOĆ
Jezik u funkciji razvoja kritičkog mišljenja

Ova Konferencija je posvećena čitanju, pisanju i govoru, kao međusobno povezanim formama izražavanja, ali i alatima za promišljanje i mijenjanje svijeta oko sebe. Kritičko čitanje i pisanje pomaže djeci da steknu sposobnosti koje će im omogućiti da istražuju i propituju pročitano, da zauzmu stav, nauče snagu argumenata, jasno artikulišu sopstvene misli i ideje, i efikasno komuniciraju sa ljudima i svijetom oko sebe.
VAŽNI DATUMI:

Održavanje Konferencije:
18 – 21.08.2015.

Rok za prijavu na Konferenciju:
30.06.2015.

Rok za prijavu prezentacija/radionica:
20.06.2015.
program
program

Pregled Programa 7. Regionalne konferencije edukatora/ica u tabeli možete preuzeti ovdje, a detaljni program Konferencije ovdje.

Ovogodišnja Konferencija posvećena je različitim kreativnim i inovativnim pristupima u oblasti jezika, odnosno metodama i strategijama za razvoj kreativnosti i kritičkog mišljenja kroz čitanje, pisanje, govor i druge umjetničke forme.
Konferencija počinje 18.08.2015. godine, a svečano otvaranje planirano je za 18.00 časova.
Završetak konferencije je 21.08. u 12.00 časova, a odlazak učesnika predviđen je nakon ručka.

Pored plenarnih sesija, na Konferenciji ćete moći uzeti učešće u:
• Nekoj do paralelnih radionica u trajanju od 90′
Maloj školi – poslijepodnevnim radionicama koje traju tokom dva dana konferencije, i na kojima ćete steći produbljena znanja i vještine iz oblasti za koju se opredijelite (drama, kreativno pisanje…). Male škole završavaju finalnim produktom, koji će biti predstavljen svim učesnicima na kraju trećeg dana Konferencije.
Radionicama na otvorenom – štandovima na kojima ćete moći da izrađujete različite didaktičke materijale, knjige, novine i dr.

Kao i uvijek, tokom večernjih sati, očekuju vas zabave i druženja sa umjetnicima, maskenbal sa likovima iz omiljenih priča i mnogo drugih iznenađenja.

Promocija Web stranice

inskolad
Konferencija će biti prilika da vam predstavimo i novu Web stranicu za nastavnike/ce www.inskola.com. Stranica je namijenjena promociji najbolje nastavne prakse, i nastavničke profesije u BiH i Regionu. Stranica obiluje resursima za nastavnike/ce i omogućava profesionalnu razmjenu, vršnjačku podršku i uzajamno učenje.
Izrada Web stranice je podržana kroz projekat “Obrazovanje za pravično društvo”, koji finansira USAID i FOD BiH.

Promocija FIN inicijative

fin
Na Konferenciji ćete saznati nešto više i o FIN-u (Fondu za inovativne nastavnike/ce), novoj inicijativi COI Step by Step-a, kreiranoj sa ciljem pružanja podrške kreativnim i posvećenim nastavnicima i nastavnicama, ali i podizanju svijesti o značaju ulaganja u razvoj nastavičke profesije.

smjestaj
etno_selo
Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno Selo “Stanišići”. Etno selo “Stanišići”, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Više informacija o Etno selu “Stanišići” možete naći ovdje www.etno-selo.com.

Smještaj na Konferenciji prijavljujete popunjavanjem prijavnog obrasca COI Step by Step. Plaćanje se vrši u hotelu, po završetku Konferencije.

Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, osim apartmana u kućicama, koji primaju 4-5 osoba. S obzirom na veliko interesovanje za učešće na Konferenciji, jedan broj učesnika/ca će biti smješten u sobama sa francuskim ležajevima.
U prijavi možete navesti sa kojim osobama želite biti u sobi, a organizator će nastojati ispoštovati vaše želje u skladu sa mogućnostima.
U slučaju da ne možete prisustvovati Konferenciji, molimo vas da nas o tome obavijestite najkasnije 10 dana prije početka Konferencije.

Smještaj je obezbijeđen u:
Hotel ”PIRG”
HOTEL ”RAS”
Apartmansko naselje – Etno kućice

Cijena jednog punog pansiona u hotelima je 75,00 BAM po osobi.
Ukupna cijena za vrijeme trajanja konferencije je 220,00 BAM (oko 115€).

Cijena jednog punog pansiona u apartmanskom naselju je 66,50 BAM po osobi.
Ukupna cijena za vrijeme trajanja konferencije je 200,00 BAM (oko 103€).

kotizacija

Kotizacija za konferenciju:
• Učesnici/ce iz BiH: 50 BAM
• Učesnici/ce iz inistranstva: 30 EUR
(Kotizacija se plaća prilikom registracije na Konferenciji)

prijava

Odaberite odgovarajuću kategoriju za prijavu.