Dječiji sajam „Malim koracima do velikih djela“ – Djeca poručuju odraslima: Sad slušajte malo nas

sajam mostar
U sklopu projekta „Obrazovanje za pravično društvo“, koje implementira Centar za obrazovne inicijative Step by Step, uz podršku USAID-a i FOD BiH, jučer se u Mostaru okupilo 54 djece ambasadora iz 18 škola širom BiH, njihovi nastavnici i direktori.

Tri dana zajedničkog rada bili su posvećeni planiranju i organizaciji Dječijih sajmova pod nazivom „Malim koracima do velikih djela“, pripremi scenarija, objave za medije, organizaciji izložbe i pisanju njihove zajedničke povelje.

Dječiji sajmovi će se održati, pored jučerašnjeg u Domu Kosača u Mostaru, i u Domu mladih u Sarajevu 14. maja 2016. i Banjaluci 30. maja 2016. godine. Više od 100 osnovnoškolaca će se susresti kako bi predstavili svoje škole i gradove, i učili jedni od drugih kroz igre i radionice. Na ovim sajmovima prikazat će se i predstave Forum teatra, na teme koje su zajednički osmislila djeca, teme koje se tiču diskriminacije, siromaštva i nasilja.

„Želimo podstići svu djecu svijeta da se bore kao i mi za svoja prava i, što je najbitnije, za svoju budućnost. Želimo svijet bez nasilja, straha, svijet u kojem se susrećemo, radujemo i učimo zajedno“, stoji na jednom od papira radne grupe za promociju i medije.

Prenosimo i njihovo pismo koje su nazvali “A sad odrasli slušajte malo nas”:

Mi, djeca iz 19 osnovih škola iz cijele BiH sada tražimo svoja prava. S ponosom ističući da smo samo djeca, i da ne želimo prerano odrasti, zahtijevamo trenutak vaše pažnje, jer se on tiče svih trenutaka naše budućnosti. Ovo naše pismo će biti kratko – ostavljamo vama da se bavite riječima, mi prelazimo na djela.

Složni u onome u čemu vi često kažete da naša država nije složna, u ideji da želimo graditi zajedničku bolju budućnost, uskoro ćemo organizirati tri dječja sajma pod nazivom: ”Malim koracima do velikih djela”. Naziv našeg sajma je simboličan i po tome što ga nisu smislile 54 glave djece iz cijele BiH, već 54 srca koja žive za ideju boljeg svijeta, ideju koju želimo dijeliti sa svim svojim vršnjacima, i svom djecom koja dolaze poslije nas.

Na zajedničkom sastanku, kojega smo organizirali u Sarajevu od 18. do 20. marta 2016. godine isplanirali smo aktivnosti koje pomoviraju dječja prava, univerzalne vrijednosti, svijet bez predrasuda i diskriminacije, i glas nas, koji smo budućnost našeg i vašega svijeta. Sajmove ćemo organizirati u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Želimo da se naše generacije i sve one poslije nas više pitaju i budu više uključene u odluke koje se tiču njih samih i njihovog života.

Nećemo previše otkrivati šta će se dešavati na dječjim sajmovima, niti vas pozivati da ”uveličate” ovaj događaj. On će već biti uveličan prisustvom preko 100 naših vršnjaka, drugara i drugarica iz 18 zajednica širom BiH, koji dijele isto mišljenje i istu ideju. Pozvat ćemo vas da dođete i prisustvujete početku izgradnje bolje budućnosti i, samo ako želite, i sami postanete dio naše priče. Vjerujte da ćemo je realizirati i bez vas, ali ćemo vam poručiti i pitati vas ovo – i vi ste nekada bili djeca, kakvu ste budućnost tada zamišljali za sebe? Kakvu budućnost ostavljate sada nama?

Sarajevo – 14.05.2016. Dom mladih

Banja Luka – 30.05.2016. Omladinski dom

Mi znamo da želimo i možemo stvoriti drugačiju i bolju budućnost za nas. Mi znamo da je vrijeme da svoju budućnost uzmemo u svoje ruke. Gdje ste vi u svemu tome?

U potpisu – djeca.