ŠKOLA U SRCU ZAJEDNICE –
Program profesionalne podrške za direktore i pedagoge

„Škola u srcu zajednice – Prevencija nasilja kroz obrazovanje zasnovano na vrijednostima i kritičkom promišljanju“ je trogodišnji program profesionalne podrške namijenjen školskim upravama, nastavnicima i roditeljima, kako bi ih osnažili u njihovim nastojanjima da zajednički kreiraju sigurno okruženje za svako dijete, pruže im osjećaj pripadanja i uzajamnog poštovanja, i pomognu im da razviju sposobnost kritičkog promišljanja i propitivanja svijeta oko sebe.

Osnovni cilj programa je jačanje uloge obrazovanja u prevenciji nasilja kroz osnaživanje menadžmenta škole, stručnih saradnika i nastavnika da kreiraju školsko okruženje zasnovano na vrijednostima i kritičkom promišljanju, fokusirajući se na školu kao zajednicu i školu kao dio šire zajednice. Cilj je podržati djeca da razviju osjećaj empatije, pripadanja i uzajamnog poštovanja, razviju sposobnost kritičkog mišljenja i propitivanja svijeta oko sebe, te usvoje i žive vrijednosti poput poštenja, odgovornosti, solidarnosti i pravičnosti.

Program će biti implementiran u periodu 2018. – 2021. godine u 45 osnovnih škola i uključiti više od 1.000 prosvjetnih radnika, direktora, pedagoga, nastavnika, te roditelja i članova zajednice.

Više o programu na web stranici – ŠKOLA U SRCU ZAJEDNICE

Program se implementira uz podršku USAID-a.