SOBIČAK – Višenamjenski prostor za učenike

„Višenamjenska soba za učenike – vršnjačka podrška i socijalna uključenost“ ili kraće „Sobičak“ je projekat za srednjoškolce i osnovnoškolce zainteresirane za osmišljavanje, dizajniranje i opremanje multifunkcionalnih prostora u njihovim školama, koji će postati prostori za zajedniči rast, učenje, vršnjačku podršku i socijalnu koheziju, kao i za zabavu, odmor i kvalitetno i kreativno iskorištavanje slobodnog vremena.

ŠTA JE SOBIČAK? „Sobičak“ je prostorija prilagođena potrebama i željama učenika i učenica, prostor koji oni sami osmišljavaju, opremaju, koji im pripada i za koji se, u suradnji sa školom koja ga omogućuje, brinu i odgovaraju.

Ovi prostori dom su različitima aktivnostima koje pripremaju učenici za učenike, poput:

  • Vršnjačke podrške u učenju
  • Podrške stručnjaka iz zajednice
  • Književni, muzički, umjetnički, filmski i drugi klubovi
  • Prezentacije i projekcije
  • Edukacije i radionice
  • Druženja, sastanci, odmor i zabava
  • Razmjena ideja
  • Mnoge druge aktivnosti isplanirane u suradnji sa školom, nastavnicima, roditeljima i zajednicom

KO JE UKLJUČEN? U prvoj fazi projekta pet srednjih strukovnih škola i pet osnovnih škola odabrano je za učešće u stvaranju prvih „Sobičaka“. Aktivnosti zajednički realiziraju partnerske škole – po jedna osnovna i jedna srednja škola iz iste zajednice.

ŠTA SE DEŠAVA? Tokom cijele godine, učenici su uključeni u učenje kroz iskustvo i sticanje mnogobrojnih praktičnih, životnih vještina, kroz osmišljavanje i renoviranje prostora, dizajniranje i izradu namještaja, izradu plana aktivnosti u „Sobičku“, te angažovanje što većeg broja učenika u ponuđene aktivnosti. Svakoj školi dodijeljen je i budžet kojim, u saradnji sa školama, raspolažu učenici koji učestvuju u projektu.

Ovakav pristup u relizaciji projekta nudi učenicima osnovnih i srednjih škola priliku za uzajamno učenje, razvijanje osjećaja za timski rad i saradnju, planiranje i rješavanje problema, upravljanje novčanim sredstvima i razvijanje odgovornosti, kao i konkretnu praksu za učenike srednjih strukovnih škola.

KATALOG IDEJA Tokom projekta bit će izrađen i katalog ideja za dizajn Sobička i aktivnosti koje se u njemu mogu provoditi, a koji će poslužiti kao priručnik za uspostavljanje Sobičaka u drugim školama.

Finalni proizvodi – opremljene i funkcionalne sobe za učenike bit će predstavljeni na svečanosti u lokalnoj zajednici, te na finalnoj zajedničkoj izložbi u Sarajevu na kojoj će svaka škola prezentirati cijeli proces transformacije prostora, realizovane aktivnosti i postignute rezultate.

MG-Logo-Bih novo

Projekat provodi COI Step by Step uz podršku Moneygram fondacije.