Trebinje domaćin najboljim praksama u obrazovanju

TrebinjeOsnovna škola “Jovan J. Zmaj” Trebinje, će u subotu, 12. decembra 2015. godine, biti domaćin završne manifestacije projekta Dobre prakse u obrazovanju na kojoj će biti predstavljeno 12 najboljih praksi iz svih krajeva naše zemlje. Projekat se realizira pod pokroviteljstvom Fonda otvoreno društvo BiH.

Škole i projekti koji će se predstaviti dolaze iz: Trebinja, ovogodišnjeg grada-domaćina, Prijedora, Tuzle, Sarajeva, Seonice kod Konjica, Brčkog, Prnjavora, Goražda, Vogošće, Breze i Semizovca, a projekti koje implementiraju odnose se na ulogu škole kao resursa lokalne zajednice i inkluzije u obrazovanju, s naglaskom na to kako postići da škola bude pokretač promjena u zajednici.

Fond otvoreno društvo BiH podržava i realizira projekte koji doprinose profesionalnom i demokratskom razvoju bosanskohercegovačkog obrazovnog sistema. U fokusu programa su vrijednosti koje se u obrazovnom sistemu reflektiraju u sadržaju nastavnih planova i programa i načinu na koji je proces učenja i podučavanja organiziran u školama. To su odgovornost, kvalitet i pravičnost. Oni podrazumijevaju odgovoran pristup svih obrazovnih aktera u kreiranju nastavnih planova i programa, osiguranje visokih standarda koji garantiraju kvalitetno obrazovanje, te jednak tretman sve djece tokom školovanja.